Biografija

Irena Josifoska je jedna od vodećih mladih violončelistkinja današnjice. Pobednik je i dobitnik prve nagrade na Gabrielli takmičenju violončelista u Berlinu u novembru 2021.godine, a kao akademista Verbier Festivala je osvojila prestižnu nagradu Prix Jean-Nicolas Firmenich. 2022. godine kao jedan od samo šest polufinalista osvaja „Počasno priznanje za izvanredno postignuće na takmičenju“ Grand Prix Emanuel Feuermann, gde je održala resital u sali Berlinske filharmonije. 2017.godine je bila najmlađi polufinalista na takmičenju Kraljice Elizabete u Briselu, u Belgiji.

Muzički kritičari i muzičari širom sveta je opisuju kao veoma virtuoznu i energičnu umetnicu, sa specifičnim izrazom i istančanim ukusom za stilove u muzici.

Irena je rođena 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira sa 5 godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoski, u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, zatim je završila osnovne i master studije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Marka Miletića , osnovne studije na Muzičkoj akademiji u Detmoldu, u Nemačkoj, u klasi prof. Ksenije Janković, master solo studije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu, u klasi prof. Jens-Petera Maintza, a trenutno je na "Konzertexamen" usavršavanju (najviši stepen specijalizacije u Nemačkoj) u istoj klasi. Irena je bila Umetnik u rezidenciji za kamernu muziku na Queen Elisabeth Chapel u Briselu, a od septembra 2022. stipendista Villa musica akademije kamerne muzike.

Osvojila je mnogo najviših nagrada i priznanja na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao što su Jeunesses musicales, Dotzauer takmičenje, Herann takmičenje, Takmičenje violončelista u Liezenu, Bečko internacionalno takmičenje, Menhetn internacionalno takmičenje, itd. Dobitnica je više priznanja, kao što su: Svetosavska nagrada, Pokrajinska nagrada, nagrada Stanojlo Rajičić za najuspešniji koncert u sezoni 2009/2010 održan u „Galeriji SANU“ u Beogradu, Art-link Societe Generale nagrada za Najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika u 2013.godini, nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najuspešnijeg mladog umetnika do 30 godina u 2015. godini, nagrada Mali princ u 2018. godini, itd. Ove godine u aprilu je osvojila nagradu od strane "GWK fondacije" u Nemačkoj, takmičivši se u konkurenciji svih instrumenata.

Držala je koncerte širom SAD i Evrope i bila je solista uz pratnju eminentnih orkestara, a učestvovala je na festivalima kao što su: Verbier Festival Akademija, Musiktage Mondsee, Paax GNP Festival Meksiko, Bebersee Festival, Fränkischer Sommer, Krzyzowa Music Festival, Eggenfelden Klassisch, Ohridsko leto, Kronberg Akademija, Liechtenstein akademija, Rutesheim cello akademija, ISA-internacionalna letnja akademija, Crescendo festival Berlin, Moritzburg Festival Akademija, Sumito Švajcarska, Hohenstaufen festival kamerne muzike, festival kamerne muzike Nitzow, Thüringer Bach nedelje, BEMUS, NOMUS, Ljubljana Festival, Muzički forum u Trenti, Slovenija, koji drže profesori sa bečkih univerziteta i članovi orkestra Bečka filharmonija.

Irena je do sada snimila dva CD-a solo, a svira i barokno violončelo, pa je u septembru 2019. snimila CD za Deutsche Harmonia Mundi, za Sony sa baroknim ansamblom VOX, na baroknim instrumentima.
U decembru 2022 je bila deo produkcije Deutsche Grammophona "Božić u Berlinu" - STAGE+ sa Albrechtom Mayerom.

Pohađala je majstorske kurseve kod poznatih violončelista i pedagoga: David Geringas, Frans Helmerson, Steven Isserlis, Wolfgang Emanuel Schmidt, Miklos Perenyi, Jerome Pernoo, Claudio Bohorquez, Wenn Sin Yang, Christian Poltera, Aleksandar Knjazev, Daniel Müller Schott, Leonid Gorohov, Jan Vogler, Alban Gerhardt...

Svoje kompozicije su joj posvetili kompozitori Aleksandar Vujić, Tibor Hartig, Dejan Despić, Svetozar Saša Kovačević i Günter Puzberg.

Irena je gostujući solo-čelista Camerate Salzburg, Bavarske kamerne-filharmonije, Detmoldskog kamernog orkestra i Minhenskog radio orkestra, kao i redovna ispomoć u Nemačkom simfonijskom orkestru Berlin.

Rekli su...
“Irena je jedna od retkih violončelista kod koje sam odmah od njenog suverenog izlaska na scenu, njene instrumentalne virtuoznosti, njenog moćnog izraza i njene celokupne ličnosti bio zapanjen. Od velikog broja sjajnih violončelista današnjice, uzdiže se iznad skoro svih, zbog njene sposobnosti, posebnog poznavanja stilova i moći izražavanja.”
Götz Teutsch, bivši Solo-Violončelista "Berlinske filharmonije", 2022
“Irena Josifoska je jedan zreo i iskusan muzičar. Njene interpretacije su veoma promišljene, njena tehnika briljantna, njen ton je čist i pevan, okrugao i prelep, Na sceni Irena impresionira njenim agilnostima kamernog muzičara i njenom predivnom ekspresivnošću, kao i kroz njenu posebnu umetničku personalnost.”
žiri "GWK fondacije", 2022
“Irena je jedan od najdarenijih muzičara, koje sam sreo u svojoj karijeri. Njen entuzijazam prenosi muziku direktno u srca njene publike, a njena neverovatna tehnika, raznovrstan, topao i briljantan ton i njen virtuozitet ostavlja slušaoca zahvalnog i bez daha.”
Florian Ludwig, dirigent, 2021
“Irena je posebno ekspresivni muzičar i sjajan violončelista. Njene tehničke mogućnosti su na jako visokom nivou i poseduje sjajnu sposobnost za izražavanje različitih stilova i boja u muzici.”
Xenia Janković, violončelistkinja, 2021
“Pripadajući kategoriji onih najizuzetnijih, očigledno i danas postojećih “čuda od dece”, odnosno genijalcima, Irena Josifoska zbunjuje i oduševljava već od prvog dodira sa instrumentom…”
M. Adamov, 2008
“Ne znam da li da je nazovem čudom od deteta ili da kažem da je svirala kao odrasli umetnik. Irena svira obojenije od većine virtuoznih čuda od dece, a dopadljivije od umetnika koji već imaju izgradjenu muzičku ličnost.”
P. Oskar, 2008
“Neverovatno je kako sva ispevana i bolna legata u Foreovoj “Elegiji” neko može na taj način da doživi i prenese, a da pri tome ni sam nije mnogo patio i nije ranjene duše.”
G. Krajacic, 2009
“Irena, koja poseduje zadivljujuću muzikalnost, tehničku spretnost, estradu, nerv, sigurnost, polet i vedrinu, zabriljirala je izvanredno komunicirajući sa orkestrom, kao da ima već višedecenijski koncertni staž…”
G. Krajacic, 2010
“Svaka generacija je imala svoje asove, u sadašnjoj to je svakako Irena Josifoska. To je dete o kome se govori i koje ima veliku perspektivu.“
B. Radović, 2010
„Irenina odlučnost, izvođački impuls, stav, izgled, sigurno “vladanje materijom” i kao i uvek, tako upečatljiva stopljenost muzičara i instrumenta, ostavili su izuzetan utisak.“
M. Adamov, 2013

Nastupi

  2024

 • 26. mart - 1. april:
  Projekat sa Romanom Simovićem

  Lokacija: Villa musica, Rheinland-Pfalz, Nemačka

 • 23. jun:
  "Zvezde sutrašnjice"
  Sa Daniel Stabrawa

  Lokacija: Schloss Corvey

 • Jul:
  NEO Festival Novi Sad

  Lokacija: Novi Sad, Srbija

 • 2023

 • 16. januar:
  Svečanost povodom 90. rođendana Bernharda Vogela, najdužeg ministra Nemačke

  Program: J.S.Bach
  Lokacija: Berlin, Nemačka

 • 3. - 6. februar:
  Alexander Sitkovetsky
  Detmoldski kamerni orkestar

  Program: Tchaikovsky: "Souvenir de Florence"
  Lokacija: Detmold, Nemačka

 • 14. - 17. februar:
  Koncert kamerne muzike sa Sonc, Crawford, Molaeb
  SUMITO Kulturna asocijacija

  Program: Britten, Barber, Bridge
  Lokacija: Cirih, Švajcarska

 • 26. februar:
  Resital sa pijanistkinjom Han-Wen Jennifer Yu

  Program: Schnittke, Boulanger, Britten
  Lokacija: "Palais Lichtenau" Potsdam, Nemačka

 • 9. - 10. mart:
  R G Niederhoffer Events

  Program: Bach solo svite br.1 i 3
  9. mart - Lokacija: Cirih
  10. mart - Lokacija: Ženeva

 • 4. - 10. april:
  "Villa musica"
  Koncerti kamerne muzike sa Guy Braunsteinom

  Program: Ravel, Strauss, Beethoven, Wolf, Mozart
  Lokacija: Nemačka

 • 21. - 24. april:
  Schönberg, Lutoslawski sa Daniel Stabrawom

  Lokacija: Detmold, Nemačka

 • 26. april:
  Resital sa pijanistkinjom Han-Wen Jennifer Yu

  Program: Schnittke, Boulanger, Britten
  Lokacija: Salon "Christophori" Berlin, Nemačka

 • 29. april:
  Snimanje sa Paolo Bonominijem

  Lokacija: Berlin, Nemačka

 • 2. maj:
  Snimanje modernog dela kompozitora Logan Strosahl

  Lokacija: Berlin, Nemačka

 • 15. - 20. maj:
  Koncerti kamerne muzike sa Vadim Gluzmanom

  Program: Boccherini, Tchaikovsky

 • 20. - 22. maj:
  Solo cello u "Nemačkom kamernom orkestru Berlin"

  Dirigent: Catherine Larsen-Maguire
  Lokacija: Berlinska filharmonija, Nemačka

 • 15. jun:
  Trio koncert

  Program: Brahms
  Lokacija: Berlin, Nemačka

 • 25. jun - 9. jul:
  Festival Paax GNP

  Lokacija: Meksiko

 • 9. - 16. jul:
  Dvorac Tambach letnji festival

 • 14. jul:
  Resital
  Sae Yoon Chon, klavir

  Program: Beethoven, Chopin, Boulanger

 • 15. jul:
  Trio koncert
  Mathilde Milwidsky, violina
  Sae Yoon Chon, klavir

 • 16. jul:
  Festival "Fränkischer Sommer"

  Program: J.S.Bach: Stavovi iz solo svita
  Lokacija: Schloss Dennenlohe, Nemačka

 • 26. - 29. jul:
  Nitzow festival kamerne muzike

  Lokacija: Nitzow, Nemačka

 • 30. jul - 6. avgust:
  "Éole en Musiques" festival

  Lokacija: Paimbœuf, Francuska

 • 21. - 27. avgust:
  Bebersee festival kamerne muzike

  Lokacija: Bebersee, Nemačka

 • 3. septembar:
  Dvorak "Američki kvartet"
  "Kvartet Josifoski"

  Lokacija: Beograd, Srbija

 • 15. septembar:
  Bach Gamba Sonata br.1
  sa Michael Cohen-Weißert

  Lokacija: Koblenz, Nemačka

 • 22. - 24. septembar:
  DKO Berlin
  Projekat sa Omar Massa

  Lokacija: Berlinska filharmonija

 • 29. septembar:
  Resital
  Vita Kan, klavir

  Program: Bach, Boulanger, Debussy, Strauss, Piazzolla
  Lokacija: "Piano salon Christophori" Berlin

 • 5., 6. i 26. oktobar:
  Resitali
  Vita Kan, klavir
  "Villa musica"

  Lokacija: Schloß Engers, Nemačka

 • 13. oktobar:
  Kladow, Berlin

  Program: Dall`Abaco Capriccios za solo cello

 • 16. - 21. oktobar:
  Projekat sa "Witkowski klavirskim duom"

  Schumann i Dohnányi klavirski kvinteti
  Lokacija: Villa musica, Rheinland-Pfalz, Nemačka

 • 13. novembar:
  "Kvartet Josifoski"

  Chamber-music concert
  Lokacija: Galerija SANU, Beograd

 • 23. novembar:
  Trio koncert

  Lokacija: Piano salon Christophori, Berlin

 • decembar:
  Snimanje CD-a

  Lokacija: Srbija

 • 2022

 • 2. februar:
  Shostakovich čelo koncert br.2

  "Vojvođanski Simfonijski Orkestar"
  Lokacija: Novi Sad, Srbija

 • 1. i 2. april:
  GWK takmičenje

  Lokacija: Münster, Nemačka

 • 24. april:
  Tchaikovsky: Rokoko varijacije

  Lokacija: Kaunitz, Nemačka

 • 6. - 10. maj:
  Solo-čelista sa "Camerata Salzburg"

  Lokacija: Oviedo, Španija

 • 6. - 10. jul:
  Nitzow festival kamerne muzike

  Lokacija: Nitzow, Nemačka

 • 10. jul - 1. avgust:
  Verbier Festival Akademija

  Lokacija: Verbier, Švajcarska

 • 13. avgust:
  "Festival Ohridsko leto"- resital sa pijanistom Aleksandrom Đermanovićem

  Program: Rachmaninoff, Medtner, Piazzolla, Schumann
  Lokacija: Ohrid, Severna Makedonija

 • 21. avgust - 4. septembar:
  Krzyzowa Festival kamerne muzike

  Lokacija: Krzyzowa, Poljska

 • 18. septembar:
  Festival "Tisin cvet", resital sa pijanistom Ivanom Bašićem
  Primanje nagrade "Aleksandar Vujić"

  Program: Shostakovich, Beethoven, Vujić
  Lokacija: Novi Kneževac, Srbija

 • 25. septembar - 2. oktobar:
  Kronberg akademija

  Lokacija: Kronberg, Nemačka

 • 10. novembar:
  Resital sa pijanistkinjom Naoko Sonoda

  Program: Beethoven, Britten, Dvorak, Widmann, Arensky
  Lokacija: "Club Blau Weiß" Berlin, Nemačka

 • 13. novembar:
  "GWK" koncert pobednika

  Lokacija: Münster, Nemačka

 • 16. - 22. novembar:
  "Feuermann takmičenje" Berlin

  (12 kandidata pozvano posle prve runde)

 • 28. novembar - 5. decembar:
  "Villa musica" projekat

  Koncerti u Nemačkoj:
  02.12. Trier,
  03.12. Mainz
  04.12. Neuwied-Engers

 • 9. - 11. decembar:
  "Božić u Berlinu" sa Albrecht Mayerom i "Deutsche Grammophon" - snimanje
 • 17. decembar:
  Schubert "Trout quintett"

  Lokacija: Cirih, Švajcarska

Nastupi

Galerija


Kontakt